Çoklu İnternet Bağlantısı Oluşturma

KeeneticOS 3.9'dan başlayarak, birden fazla İnternet bağlantısı kullanıldığında akıllı trafik dengeleme uygulanmaktadır. Keenetic router'larda bu mekanizmaya Çoklu Yol Modu adı verilir.

Routerın web arayüzünde, çeşitli İnternet bağlantılarının kullanımını optimize edecek ve trafiği hızlandırıp dengeleyecek yeni birçok yollu politika oluşturabilirsiniz.

Çoklu yol modunda, politikaya dahil olan tüm bağlantılar trafiği otomatik olarak iletir. Bu mod, İSP'lerinizin bant genişliğini toplamak için kullanılabilir.

NOT: En etkili dengeleme, torrent trafiği, P2P veya kaynak adresinin korunmasını gerektirmeyen birden fazla bağlantı açan diğer protokoller gibi çok iş parçacıklı trafiğe (noktadan çok noktaya veya birden çok noktaya bağlantılar) uygulanacaktır. Bu durumda bağlantılar farklı bağlantılara dağıtılacaktır.

Noktadan noktaya veya bire bir bağlantılarda dengeleme düzgün çalışmaz; çünkü çoğu ana bilgisayar, farklı IP adreslerinden gelen paketleri aynı oturumdan bırakır. Örneğin, HTTPS protokolünü çalıştıran ve birden fazla oturum açan bir İnternet sitesi veya web hizmeti, oturumların bir kısmının farklı ISP'lere gitmesi, HTTPS protokolü için güvenlik tetikleyicilerine ve hatalara neden olacağından çalışmayı reddedebilir.

Çoklu yol oluşturma yalnızca isteğe bağlı bir ilke kapsamında çalışabilir (Bu modu Varsayılan Politikada etkinleştiremezsiniz). Yapılandırmak için aşağıdaki adımları izleyin:

1. Routera birden fazla İnternet bağlantısı bağlayın (örneğin, bunlar kablolu bağlantılar veya 4G/3G modem bağlantıları olabilir);

Çakışmaları önlemek için İSP'lerin Keenetic WAN yönlendirici IP adreslerini farklı alt ağlardan vermesi gerektiğini lütfen unutmayın;

2. Bağlantı Öncelikleri sayfasında yeni bir politika ekleyin;

3. 'Çoklu yolu etkinleştir' seçeneğini etkinleştirin ve istediğiniz internet bağlantılarını işaretleyin;

4. Birden fazla bağlantının toplam hızını almak istediğiniz cihazı bu politikaya taşıyın;

5. Çok yollu aktarımın işleyişini kontrol edin. En kolay yol, bilgisayarınızdaki torrent istemcisi aracılığıyla bir dosyayı indirmeye başlamaktır. Elbette her iki sağlayıcı da BitTorrent eşeller arası ağ protokolünü engellemediği sürece cihaz aynı anda birden fazla bağlantıyı kullanabilecektir (mobil operatörlerin ağlarında torrent trafiği çalışmayabilir veya hız yapay olarak sınırlanmayacaktır).

Not: KeeneticOS 3.9'dan itibaren oturum sayısı ip global öncelikleri oranında değil, fiziksel ara yüz hızları oranında dağıtılmaktadır. Yani iki Gigabit bağlantınız varsa oturumlar ikiye bölünecektir ve ilk bağlantı 1000 Mbit/s, ikinci bağlantı 100 Mbit/s ise oran 10/1 olur. Yalnızca kullanılan portların fiziksel bağlantılarının hızları dikkate alınır. Sağlayıcının tarife planı kapsamındaki şekillendirici hız sınırlamaları dikkate alınmaz.

Seans sayısı oranının hız oranını garanti etmediğini anlamak önemlidir. Bu oranlar homojen seans sayısının fazla olması durumunda birbirine yaklaşmaktadır. Ana yük tek bir oturum tarafından oluşturulduysa, herhangi bir bağlantı üzerinden rastgele kurulabilir. Bu durumda hız yalnızca o bağlantının hızına göre belirlenecektir.

KeeneticOS 3.9'un bir diğer yeniliği ise; oturumları yalnızca IP kaynak/IP hedef çifti bazında değil, aynı zamanda udp/tcp kaynak/hedef port dikkate alınarak bağlantılara dağıtma imkanıdır. Yeni dağıtım modu, farklı bağlantılar üzerinden iki aynı IP arasında oturum kurulmasına olanak tanır ve bu da kanal kullanımını daha eşit hale getirir.


İki İnternet bağlantısının bant genişliği toplamasının kontrol edilmesine ilişkin bir örnek gösterelim.

Web ara yüzündeki Sistem Kontrol Paneli sayfasında aktif İnternet bağlantılarındaki indirme hızını kontrol edin. Örneğimizde her bağlantının kanal hızı 100 Mbps = 12,5 MB/s'ye kadardır.

Bir dosya indirmeye başlıyoruz ve torrent istemcisinde indirme hızının iki İnternet kanalından toplandığını görüyoruz. Örneğimizde 20+ MB/s'ye kadar hız elde ediyoruz:

Not: KeeneticOS 2.14 - 3.8 sürümüne sahip router modelleri için, routerın komut satırı arayüzü (CLI) aracılığıyla dengeli mod bağlantıları kurabilirsiniz. Yapılandırma örneği için bkz. Yük dengeleme modunda birden fazla WAN bağlantısı kullanma.