KeenDNS Hakkında Merak Ettikleriniz

KeenDNS, Keenetic cihazınıza ve Keenetic cihanıza bağlanarak internete erişen cihazlara isteğinize bağlı olarak alt domain tanımlamamaları yaparak uzaktan erişim olanağı sunulan, cihazlarınıza kalıcı bir internet adresi sağlayan domain adı servisidir. Bu servis sayesinde, istediğin herhangi bir yerden, internet bağlantısı üzerinden cihazlarınıza, servislerinize ve kullanmakta olduğunuz bileşenlerinize erişebileceksiniz, dosya veya dilediğiniz sunucuları internette güvenli olarak paylaşıma açabileceksiniz. Bu ad örneğin ev.keenetic.link gibi bir adrestir.

KeenDNS servisini diğer benzer servislerden ayıran iki temel özellik tamamen ücretsiz olması ve sadece doğrudan erişim ile değil aynı zamanda bulut üzerinden de bağlantıya imkan tanımasıdır. Bu sayede herhangi bir statik IP adresiniz olmasa dahi ev ağınıza ve çalıştırdığınız uygulamalara uzaktan erişim sağlarsınız.

Peki sizce en çok merak edilen KeenDNS soruları nelerdir? İşte yanıtlar:

Soru: Hangi Keenetic modelleri KeenDNS'i destekler?

Cevap: Mevcut tüm Keenetic router modelleri KeenDNS'i destekler.

***

Soru: Hangi donanım yazılımı sürümleri KeenDNS'i destekler?

Cevap: KeenDNS desteği, KeeneticOS yönlendirici işletim sistemine 2.08 sürümünden itibaren eklendi.

***

Soru: Routerı fabrika varsayılan ayarlarına sıfırlarsam, daha önce kayıtlı KeenDNS adı kalır mı?

Cevap: Evet kalır. Fabrika ayarlarına sıfırlama yaparsanız, KeenDNS alan adı silinmez ve sıfırlamadan sonra otomatik olarak geri yüklenir.

***

Soru: KeenDNS kişisel bilgilerimi nasıl güvenli ve gizli tutar?

Cevap: Dijital sertifika ve HTTPS özel anahtarı doğrudan uç nokta aygıtında (Keenetic router) saklanır. HTTPS üzerinden bulut sunucusundan erişirken, yönlendiriciye güvenli bir tünel oluşturulur ve bu da İnternet üzerinden iletilen verilerin güvenliğini ve gizliliğini sağlar. Oturum, uçtan uca şifreleme kullanılarak oluşturulur. Bu, diğer şeylerin yanı sıra, router ile tarayıcı arasında HTTPS üzerinden aktarılan bilgilerin, taşıma katmanında veri aktarımı sağlayan KeenDNS bulut sunucularına erişemeyeceği anlamına gelir. HTTP üzerinden bulut erişimiyle, router ile KeenDNS sunucusu arasında bir KeenDNS dijital sertifikası kullanılarak güvenli bir kanal oluşturulur ve verileri müdahaleden korur.

***

Soru: 'Bulut üzerinden' erişim modunu kullanırken KeenDNS üzerinden FTP, RDP, RTSP ve Telnet üzerinden ev cihazlarına erişim mümkün müdür?

Cevap: Hayır. KeenDNS, aşağıdaki portlarda HTTP/HTTPS protokolleri aracılığıyla Keenetic web arayüzüne ve web arayüzüne sahip ev ağı cihazlarına (web kamerası, ağ sürücüsü, router, sunucu vb. olabilir) uzaktan erişim sağlar:

HTTP: 80, 81, 280, 591, 777, 5080, 8080, 8090 ve 65080

HTTPS: 443, 5083, 5443, 8083, 8443 ve 65083.

Soru: Router uzun süre internette etkin olmazsa kayıtlı router adresi silinmez mi?

Cevap: Hayır, kayıtlı KeenDNS alan adlarının kullanımında, tanım yaptığınız Keenetic cihazların yaşam döngüsü içinde kullanımı sürer, kullanıcı isteği ile her zaman başka bir Keenetic cihaza yada yeni modellere kullanıcı tarafından aktarılabilir.  Herhangi bir KeenDNS alan adı kullanımında isme özel ömür kısıtlaması yoktur.

***

Soru: KeenDNS alan adı kaydederken router ne kadar süreyle SSL sertifikası alır ve bunu nasıl yenilerim?

Cevap: Bir alan adı kaydederken, Keenetic router otomatik olarak Let's Encrypt Authority tarafından onaylanmış bir SSL sertifikası alır. Sertifika 90 gün geçerlidir. Sertifikayı manuel olarak yenilemeye veya yeniden vermeye gerek yoktur. Router bunu her üç ayda bir otomatik olarak yapar.

***

Soru: Routerım arızalanırsa ve KeenDNS ad transfer kodunu alamazsam, kayıtlı KeenDNS adını kaldırıp yeni bir Keenetic routera aktarmanın bir yolu var mı?

Cevap: Evet, daha önce atanmış KeenDNS alan adını teknik destek ekibimiz aracılığıyla silebilir ve ardından yeni bir Keenetic routera aktarabilirsiniz.

Router hizmet dışıysa, lütfen alan adını silme talebiyle teknik destekle iletişime geçin. Nedeni (cihazı mağazaya iade ettiniz, hizmeti yenisiyle değiştirdiniz, arızalandı, vb.), hizmet kodunu (15 haneden oluşur ve kasanın arkasında bir etikette bulunur) ve silinmesi gereken KeenDNS hizmetinde daha önce kayıtlı olan tam alan adını belirtin.

Ek olarak, bazı durumlarda aşağıdaki bilgilere ihtiyacımız olabilir: routerın fotoğrafı, satın alma tarihi, fişin bir kopyası, arızalı routerın servise gönderildiği sipariş numarası ve son İnternet bağlantısının tarihi.

***

Soru: Bazı nedenlerden dolayı, web arayüzü üzerinden routerımdaki KeenDNS alan adını serbest bırakamıyorum, silindikten sonra kalıyor. Cihazdaki alan adı kaydını tamamen nasıl kaldırabilirim?

Cevap: Routerın komut satırı arayüzüne (CLI) bağlanın ve komutları sırayla yürütün:

ip http ssl acme revoke <domain_name_keendns>

system configuration save

Örneğin:

ip http ssl acme revoke myname.keenetic.pro

system configuration save

***

Soru: Bir etki alanı için SSL sertifikasını manuel olarak nasıl edinebilirim?

Cevap: Routerın komut satırı arayüzüne (CLI) bağlanın ve komutları sırayla yürütün:

ip http ssl acme get <domain_name_keendns>

system configuration save

Örneğin:

ip http ssl acme get myname.keenetic.link

system configuration save

***

Soru: 4G/3G USB modem arayüzüne 4. katman etki alanı kullanarak uzaktan erişim yapılandırdım, ancak erişim güvenli olmayan kimlik doğrulaması olmadan gerçekleştiriliyor. Parola kimlik doğrulamasını etkinleştirmek mümkün mü?

Cevap: Evet, bu özelliği bir Keenetic routerda/modemde etkinleştirmek mümkündür. Ayrıntılı bilgileri 'KeenDNS hizmeti aracılığıyla uzaktan erişim kullanırken açık web arayüzüne sahip bir cihaz için yetkilendirmeyi etkinleştirme' talimatında bulabilirsiniz. Bundan sonra, cihaz arayüzüne eriştiğinizde, kullanıcı adı ve parola girme isteği içeren bir yetkilendirme penceresi göreceksiniz.

Bu tür bir kimlik doğrulama yalnızca açık web arayüzüne sahip bir ev ağı cihazı için değil, aynı zamanda kendi kimlik doğrulama sistemleri tarafından korunan cihazlar için de etkinleştirilebilir. Bu durumda, cihaz başına çift kimlik doğrulaması kullanılacak ve bu da uzaktan erişimi etkinleştirirken güvenliği artıracaktır.

***

Soru: KeenDNS hizmetini, ana sağlayıcının çalışması sırasında alan adının 'Doğrudan erişim' modunda çalışması ve yedek sağlayıcıya geçildiğinde 'Bulut üzerinden' erişim modunun etkinleştirilmesi şeklinde yapılandırmak mümkün müdür?

Cevap: Evet, bu seçenek mevcuttur. Ayrıntılı bilgiyi 'KeenDNS'de erişim türünün otomatik seçimi' makalesinde bulabilirsiniz.

***

Soru: "Çalışma modu (IPv6)" seçeneğinin amacı nedir? Ne zaman etkinleştirilmelidir?

Cevap: Bulut sunucumuzun bir IPv6 adresinde bir web proxy'si vardır ve KeenDNS etki alanı adını kullanarak istekleri Keenetic'e yayınlayabilir. Bu seçenek, IPv6 adresleri için Bulut modunu etkinleştirir. Bu özellik, yalnızca IPv6 adresleri olan cihazların etki alanı adıyla Keenetic'e ulaşmasını sağlamak için tasarlanmıştır. IPv4 ve IPv6 adresli bir DNS türü A kaydı, *.keenetic.* kaydının arkasında ayrılmıştır. Bilgisayarınızda yalnızca bir IPv6 adresi ve IPv6 İnternet erişimi varsa, bulutla iletişim kurabilir ve Keenetic'e uzaktan erişebilirsiniz. Bulut sunucusuna gelen istek yalnızca bir IPv6 adresinden gelmelidir. Özel bir IPv6 adresiniz yoksa, bu seçeneği etkinleştirmemelisiniz!

***

Soru: KeenDNS alan adı üzerinden kamera web arayüzüne erişim çalışırken, gözetleme kamerasından gelen video akışı (görüntü) neden görüntülenmiyor?

Cevap: 'Bulut Üzerinden' modunda özel bir IP adresi ve KeenDNS hizmeti kullanıldığında, çalışma web proxy üzerinden yapılır ve ağ cihazlarının web arayüzüne uzaktan erişim yalnızca HTTP/HTTPS protokolü üzerinden mümkündür.

Kamera/VCR HTTP/HTTPS protokolü üzerinden video iletiyorsa, bu durumda video iletimi (resim gösterimi) KeenDNS üzerinden çalışacaktır. Ancak kamera/kaydedici video akışı için başka protokoller kullanıyorsa (örneğin, RTSP - Gerçek Zamanlı Akış Protokolü veya RTP - Gerçek Zamanlı Aktarım Protokolü) veya arayüz kameralardan gelen görüntüleri görüntülemek için özel bir eklentinin yüklenmesini gerektiriyorsa, bu durumda KeenDNS üzerinden video iletimi çalışmayacaktır. Böyle bir durumda, kameraya/VCR'a erişmek için routerdaki genel IP adresini kullanmalı ve KeenDNS'de 'Doğrudan Erişim' modunu kullanmalı veya kameraya/VCR'a uzaktan erişim için bir VPN bağlantısı kullanmalısınız. Daha fazla bilgi için 'İnternet üzerinden routera bağlı bir IP kameraya erişim'makalesine bakın.

***

Soru: Keenetic routerınızın USB portuna doğrudan bağlı bir 4G/3G USB modemin web arayüzüne uzaktan erişim ayarlamak mümkün müdür?

Cevap: Evet, talimatlar ve böyle bir ayarın bir örneği 'KeenDNS hizmeti aracılığıyla USBmodem web arayüzüne erişim' makalesinde gösterilmiştir.

Aynı şekilde, İnternet'e bağlandığınız ve arkasında Keenetic routerın kurulu olduğu GPON modem/routerın web arayüzüne uzaktan erişim ayarlayabilirsiniz.