Keenetic'in sevilen VDSL2/ADSL2+ modem router modeli Keenetic Extra DSL donanımsal güçlenerek yenilendi!

Keenetic'in uzun yıllardır sevilerek kullanılan fiyat/performans modeli, VDSL/ADSL destekli modemi Extra DSL donanımsal olarak daha güçlenerek yenilendi. İlk jenerasyondan farklı olarak işlemci, ethernet portları, USB portu ve kablosuz özellikleri yenilenen Keenetic Extra DSL'in yeni jenerasyonu olan KN-2112 modeli akıllı ev ve işletmelerde dört dörtlük internet için Türkiye'de satışa sunuldu.

'Evde, ofiste en iyi VDSL/ADSL bağlantısı nasıl yapılır?', 'Gigabit fiber internet bağlantısına VDSL/ADSL yedekleme yapılabilir mi?' gibi sorularınıza cevap olacak yeni Keenetic Extra DSL ne gibi donanım ve yazılım özelliklerini barındırıyor? Birlikte inceleyelim...

Yeni Keenetic Extra DSL Gigabit MU-MIMO VDSL/ADSL Modem

Güçlendirilmiş donanım

Keenetic'in sevilen VDSL2/ADSL2+ Modem router modeli Keenetic Extra DSL donanımsal olarak daha güçlenerek yenilendi. Keenetic Extra DSL modeli özellikle yüksek donanım gerektiren ağ ortamları için güçlü donanım özelliklerine sahip. 900MHz çift çekirdek işlemcisi ve 256MB DDR3 hafızası (RAM) ile VPN, asimetrik hız sınırlama, torrent istemci gibi zorlu ağ görevlerinin kolaylıkla üstesinden gelebiliyor. Cihazda bulunan ek 128MB dual-image özellikli flash memory cihazı yazılım güncelleme esnasındaki kesintilerde bozulmalara karşı koruyor. Cihazda bulunan gigabit ethernet portları gigabit hızda fiber internetleri sonlandırmanıza imkan tanıyor. USB portu ve KeeneticOS yazılımının sunduğu WebDAV ve KeenDNS gibi özellikler, cihazınıza istediğiniz yerden erişmenize ve hatta Keenetic cihazınızı kişisel bir bulut depolama gibi kullanmanıza imkan tanıyor.

Bir önceki Keenetic Extra DSL (KN-2111) versiyonu ile karşılaştırıldığında yeni gigabit Extra DSL (KN-2112);

  • Çift çekirdek işlemci ve daha yüksek RAM hafızası ile daha yüksek işlemci performansı,
  • Tüm portlarının gigabit hızlarda sunulması ile daha yüksek routing kapasiteleri, gigabit hızlardaki fiber internetlerin bağlantısına olanak tanıyor.
  • Daha yüksek USB okuma hızları ve
  • MU-MIMO, Beamforming, Airtime fairness gibi fark yaratan kablosuz özellikler sunuyor.

Keenetic Extra DSL modelleri arasındaki tam karşılaştırmaya bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

AC1200 MU-MIMO Kablosuz Hız

AC1200 sınıfı dualband kablosuz özellikleri, MU-MIMO, Beamforming ve Airtime Fairness gibi fark yaratan özellikleri ile Keenetic Extra DSL evinize gelen interneti en iyi şekilde kullanmabilmeniz için tasarlandı. Hem 2.4 hem de 5 GHz dualband kablosuz yayın yapabilen Extra DSL modeli ile eş zamanlı olarak 1200Mbps’ye kadar Wi-Fi hızlarına ulaşmak mümkün. Özellikle çok kullanıcılı, yüksek yoğunluklu Wi-Fi gerektiren ortamlarda gecikmelerin azalmasını ve daha fazla verinin daha kısa sürelerde iletilmesini sağlıyor. Extra DSL modelinde özellikle eski istemci cihazların genel ağ performansını azaltmasını engelleyen Airtime fairness ve sinyallerin doğrudan ilgili istemci cihaza yoğunlaşmasını sağlayan Beamforming teknolojileri de bulunuyor.

Tasarım tarafına bakıldığında ise cihazda 4 adet anten bulunuyor. Her biri 5 dBi gücünde bu antenler yönlenebilir olması sebebiyle istemcilerin yoğun olduğu bölgelere doğru anten yönlerini ayarlayabilmenize ve daha verimli bir kablosuz ağ kurulmasına imkan tanıyor.

Türkiye’deki DSL hatlarla uyumlu çalışma ve gelişmiş DSL özellikleri

Keenetic Extra DSL modeli Supervectoring DSL ile 300Mbps’ye kadar VDSL/ADSL bağlantıları destekliyor. KeeneticOS’te sunulan güzel özelliklerden birisi olan DSL ayarlarını optimize edebilme ve SNR margin gibi gelişmiş özellikleri yapabilme esnekliği sayesinde, DSL hattınızda kararsızlık ya da hız problemleri varsa SNR margin ayarlarını istediğiniz gibi değiştirerek hattınızın kararlılığı ve hızı arasında ayarlar yapabilmek mümkün. DSL bağlantınızda problemler yaşamanız durumunda ise bağlantı istatistiklerini derleyip Keenetic Destek ekibiyle paylaşmanız mümkün.

Fiber internetler için yönetilebilir gigabit ethernet portlar ve zahmetsiz kurulum

Keenetic Extra DSL modeli 4 adet gigabit hızda ethernet portu ile donatılmış. Bu sayede ana DSL bağlantısının yanında istenirse fiber internetler ethernet portu üzerinden yedekleme veya eş zamanlı kullanım için kullanılabilir. Daha önceki Extra DSL versiyonunda fast ethernet olarak sunulan bu ethernet portları gigabit hızlara yükseltilerek daha yüksek routing değerleri ve performans elde edilmesi amaçlanmış. Extra DSL ve diğer Keenetic modellerinin en iyi yönlerinden birisi bu ethernet portlarının yönetilebiliyor olması. Bu sayede ethernet portlarını genişbant fiber internetinizi sonlandırmak için kullanabileceğiniz gibi dilerseniz oyun bilgisayarı, playstation veya Smart Tv gibi kablolu ağ cihazlarınızın internet bağlantısı için kullanabilirsiniz. Yük dengeleme ve failover özellikleri sayesinde ana DSL bağlantınızın yanında iki farklı fiber ethernet bağlantıyı yedeklilik ya da dengeleme için kullanabilirsiniz.
Sürekli güncelleme ve yeni özellikler eklenen KeeneticOS yazılımı yakın zamanda güzel bir özellik duyurdu. İnternet servis sağlayıcının verdiği router cihazdan memnun değilsiniz fakat hattınızla ilgili kullanıcı adı/şifre gibi ayarlara erişmekte zorlanıyorsanız, Keenetic bu ayar parametrelerini yazılımı sayesinde önceki router cihazından içe aktarmanıza imkan tanıyabiliyor. Bu özellik sayesinde memnun kalmadığınız sıradan router cihazınızı artık Keenetic ile değiştirmenize ve tüm özellikleriyle Keenetic cihazınızı kullanmanıza imkan tanıyor. Tabi ki bu özelliği kullanabilmeniz için kullandığınız mevcut router cihazının bu içe aktarma işlemine izin vermesi gerektiğini unutmayın!

Chiponline İncelemesiniz İzleyin!

VPN Bağlantıları ile gizlilik ve güvenlik sağlayın

Keenetic Extra DSL modeli ve diğer tüm Keenetic modelleri birden çok VPN protokolünü destekliyor. SSTP VPN, IPSec VPN, PPTP VPN, L2TP VPN, Open VPN ve Wiregurad VPN gibi VPN seçeneklerinden size uygun olanı seçerek istediğiniz VPN bağlantısını istemci ya da sunucu olarak kurabilirsiniz

Keenetic Mesh Wi-Fi Sistemi ile Uyumlu Çalışma

Tüm Keenetic cihazları gibi Keenetic Extra DSL modeli de Keenetic Mesh Wi-Fi sistemini destekliyor. Keenetic cihazların sahip olduğu 802.11k/r/v protokolü sayesinde birden fazla veya dualband özellikli Keenetic cihazınız varsa, istemci cihazlarınız aynı Wi-Fi ağ adı ile tüm evde kesintisiz dolaşım yapmanızı sağlar. Keenetic Extra DSL modeli Wi-Fi 5 teknolojisi sayesinde hem 2.4 hem 5 ghz bandında yayınları desteklediğinden eğer eviniz geniş veya çok katlı ise bir Wi-Fi mesh sistemi kurmanız iyi olabilir.

Keenetic Extra DSL modelinde bulunan Mesh Wi-Fi sistemi sayesinde geleneksel menzil genişleticilerden farklı olarak çok daha hızlı şekilde (yaklaşık 50 katı daha hızlı) bir erişim noktasından diğerine veya bir banddan diğerine (2.4’ten 5’e veya tam tersi) geçiş yaparsınız. Ana router cihazınız olarak bir Keenetic Extra DSL tercih edecekseniz ve eviniz çok katlı/genişse özellikleri ana Keenetic cihazınıza benzer şekilde mod değiştirme anahtarı bulunan Keenetic Speedster modelini tercih edebilirsiniz. Bu sayede eviniz geniş veya çok katlı isebir Keenetic Mesh Sistemi kurabilirsiniz.

Güvenlik Önemli: WPA3 veya WPA3 Enterprise Protokolü, Gelişmiş Firewall, Ebeveyn Kontrolü

Keenetic Extra DSL modeli gelişmiş güvenlik önlemleri de sunuyor. Ağ segmentasyonu ve izolasyonu, WiFi için WPA3 protokolünü desteklemesi, gelişmiş DoS ataklarını önleyen SPI güvenlik duvarı ve ebeveyn kontrol yazılımları bu güvenlik önlemlerinden bazıları.

En güncel Wi-Fi koruması olan WPA3 standardı eski-yeni farketmeksizin tüm Keenetic modellerinde standart olarak sunuluyor. Keenetic Extra DSL modeli de WPA3/OWE güvenlik standartlarını destekliyor.

Gelişmiş güvenlik duvarı özellikleri sayesinde cihazınızın korumasını dilerseniz port temelli, istemci temelli, arayüz temelli olarak artırabilirsiniz.

Keenetic Extra DSL modeli özellikle çocuklu aileler için de oldukça iyi bir DSL modem. SafeDNS, NextDNS gibi ebeveyn kontrol yazılımları sayesinde çocuklarınızın zararlı sitelere erişmesini kolaylıkla engelleyebilirsiniz. Bununla birlikte gömülü Adguard reklam engelleme servisiyle karmaşık ayarlar yapmadan sıkıcı reklamların da önüne geçebilirsiniz.
Yeni Keenetic Extra DSL Gigabit VDSL/ADSL modem router KN-2112

Bulut Temelli KeeneticOS Yazılımı ve Bileşenler

Keenetic Extra DSL diğer tüm Keenetic modelleri gibi esnek ve güncellenebilir bulut temelli KeeneticOS yazılımı ile sunuluyor. Keenetic’i diğer modem/router üreticilerinden ayıran en temel özelliklerinden birisi cihazlarında sunduğu bulut temelli, sürekli ve periyodik olarak güncelleme alan KeeneticOS yazılımı ile gelmesidir. Kararlı, önizleme veya geliştirici gibi kanallarda farklı yazılım sürümleri sunulan Keenetic Extra, istediğiniz özelliği ekleyip çıkarabilmenizi sağlıyor.

Örneğin; Keenetic modellerinin tümünde farklı IPSec VPN, Wireguard VPN, Open VPN, SSTP VPN gibi VPN bağlantılarını kullanabilirsiniz. Siz hangi VPN türünü kullanacaksınız o VPN’i ilgili bileşen kısmından indirmeniz yeterli. Eğer USB belleğinize doğrudan torrent dosyalarını indirmek isterseniz de ilgili torrent bileşenini yüklemelisiniz. Keenetic Extra DSL ile kullanmak istediğiniz özellikler tamamen size kalmış. Bunlara benzer özellikleri kullanabilmeniz için tek dikkat etmeniz gereken cihaz seçerken ilgili bileşeni kullanmanızı engelleyecek donanımsal bir kısıtlama olup olmamasıdır. Örneğin; USB belleğinize doğrudan torrent dosyalarını indirmek istiyorsanız USB portu olan bir Keenetic tercih etmeniz uygun olacaktır.

IntelliQos / Uygulama Trafik Analizi / Bant Genişliği / Ağ Trafik Görüntüleme ve Özel Cihaz Ayarları

KeeneticOS bulut temelli yazılımı ile Keenetic Extra DSL modelinde IntelliQoS, Uygulama Trafik Analizörü, Asimetrik bantgenişliği, Wi-Fi Monitör özellikleri bileşen olarak eklenebiliyor. Bu özellikler birlikte ya da ayrı ayrı kullanılarak kablolu ve kablosuz ağ cihazlarını tek tek ya da profiller olarak yönetmenize imkan tanıyor. Cihazlarda kullanılan uygulamaları analiz etmenize imkan tanıyan uygulama trafik analizörü istemci cihazlarınızla en çok hangi uygulamaları kullandığını öğrenmenize yarıyor. IntelliQoS özelliği sayesinde ise cihazlarınıza istediğini cihaz profilini atayabiliyorsunuz. Örneğin; oyun konsolunuzu ya da masaüstü oyun bilgisayarınızı oyun profiline geçirerek onu en öncelikli trafik sıralamasına geçirebilirsiniz. Youtube veya instagram canlı yayınlarınızı yaptığınız bir akıllı telefonunuz varsa bu cihazı Yayın profiline geçirebilir ve buna özel önceliklendirme yapabilirsiniz. İndirme ve yükleme yönünde farklı hız profillerinin tanımlı olduğu internet bağlantılarında asimetrik hız sınırlandırma yapılabiliyor olması oldukça güzel bir özellik. Örneğin; internet planınız 75Mbps indirme 12 Mbps yükleme hızı sunuyorsa, her bir segment veya cihaz için hız sınırlamasını siz de bu şekildeki gibi asimetrik olacak şekilde tanımlayabilirsiniz.

USB Portu | Ücretsiz KeenDNS | WebDAV ile Kişisel Bulut Oluşturma

Keenetic Extra DSL modeli bir adet USB portuna sahiptir. KeeneticOS bulut temelli yazılımının sunduğu KeenDNS ve WebDAV protokolü desteği ile kendinize ait ücretsiz sahip olabileceğiniz bir KeenDNS adresine kaydolabilirsiniz. Bu sayede dünya üzerinde dilediğiniz herhangi bir yerden cihazınızın web arayüzüne erişebildiğiniz gibi dilerseniz USB belleğinizdeki dosyalara erişebilir ve kendi kişisel bulut depolama alanınızı yaratabilirsiniz. Örneğin; fatihkurt.keenetic.pro adresi üzerinden Keenetic cihazınıza erişebilirsiniz.

Keenetic Mobil Uygulaması

Keenetic Extra DSL modelinizi dilerseniz mobil uygulamadan da yönetebilirsiniz. Keenetic’in Türkçe olarak sunduğu bulut üzerinden çalışabilen mobil uygulaması sayesinde evinizden uzakta olsanız dahi ağınızı istediğiniz yerden yönetebilirsiniz. Birden fazla lokasyonun eklenebilmesine izin veren Keenetic mobil uygulaması ile sevdiklerinizin Keenetic cihazlarını da yönetebilir, yönetilen cihazları farklı kişilerle paylaşabilirsiniz. Mobil uygulama üzerinden aile profillerini yönetebilirsiniz. Ağınıza bağlanan veya bağlantı durumları değişen istemci cihazlarla ilgili anlık bildirimler alabilirsiniz. Kayıtsız cihazlar için farklı ayarlar yaparak, Wi-Fi şifresini bilseler dahi bazı istemcilerin internet trafiği alıp/göndermesinin önüne geçebilirsiniz. Hatta Keenetic mobil uygulaması üzerinden doğrudan Keenetic ekibine destek talebi oluşturabilir ya da Keenetic cihazınızın yazılımı güncelleyip, bileşen ekleyip çıkarabilirsiniz.