Keenetic Voyager Pro/Orbiter Pro’da PoE!
Orbiter Pro ve Voyager Pro modelleri, bir güç adaptörü veya Ethernet Üzerinden (PoE) ile çalıştırılabilir.
Orbiter Pro yönlendirici IEEE 802.3af/at'i (PoE/PoE+) destekler ve Voyager Pro, IEEE 802.3at'ı (PoE+) destekler.
Bir cihaza PoE aracılığıyla güç sağlamak için, IEEE 802.3af/at uyumlu bir güç kaynağından (PoE ağ anahtarı veya PoE enjektörü gibi PSE) bir Ethernet kablosunu mavi '0 - PoE' bağlantı noktasına ( burası yönlendiricinin/AP'nin PoE gücünü alabileceği yerdir). Hem PoE hem de güç adaptörü mevcutsa adaptör öncelikli olacaktır.
NOT: Önemli!Orbiter Pro ve Voyager Pro modelleri Pasif PoE'yi desteklemez ve hasarı önlemek için bu teknoloji kullanılarak bağlanmamalıdır.
PoE (Power over Ethernet) Teknolojisi:
PoE, bir Ethernet ağındaki standart bir çift bükümlü kablo (tipik olarak 8P8C konnektörlü bir kategori 5e kablo) üzerinden elektrik gücünün verilerle birlikte uzak bir istemci cihazına iletilmesine olanak tanıyan bir teknolojidir. Bu teknoloji, Wi-Fi erişim noktalarına, IP kameralara, IP telefonlara, yönlendiricilere, ağ anahtarlarına ve elektrik kablosunun veya 220 V prizin takılamadığı diğer cihazlara güç sağlanmasına olanak tanır.
PoE teknolojisi, IEEE 802.3af-2003, IEEE 802.3at-2009 (PoE+) ve IEEE 802.3bt-2018 (PoE++) standartlarına göre düzenlenir.
Güç Kaynağı veya Güç Kaynağı Ekipmanı (PSE), Ethernet kablosu üzerinden ağ cihazlarına güç sağlayabilen Ethernet anahtarları ve diğer PoE özellikli ağ ekipmanı olabilir. PSE hem Endspan hem de Midspan konfigürasyonlarında çalışabilir.
Elektrikli Cihaz (PD) istemcileri, Wi-Fi erişim noktalarını, yönlendiricileri, IP telefonları, IP kameraları, çeşitli sensörleri ve Ethernet üzerinden güç alabilen diğer çevre birimlerini içerebilir.
Endspan güç yapılandırması genellikle bir kablo bağlantısının ucundan doğrudan PoE tüketicisine güç sağlayan bir ağ anahtarı veya enjektördür.
Ayrıca, ara güç kaynaklarını kullanan bir Midspan yapılandırması da vardır; bunlar genellikle PoE tüketicilerine bir kablo bağlantısının ortasından güç sağlayan ve ağ anahtarı ile PD cihazı arasında yer alan PoE enjektörleridir (adaptörler). Enjektörler, bir ağın bireysel hatlarında PoE'ye ihtiyaç duyulduğunda kullanılır. PoE tüketicilerinin geleneksel PoE olmayan anahtarlara bağlanmasına olanak tanırlar.
NOT: Önemli! Endspan konfigürasyonundaki bir PoE ağ anahtarı, Midspan konfigürasyonuna kıyasla daha az potansiyel arıza noktası ve karmaşıklık ekleyerek daha güvenilir ve kullanışlı bir güç kaynağı sağlayacaktır.
Güç kaynağı yalnızca bağlı cihazın PoE teknolojisini desteklemesi durumunda kabloya güç sağlayacaktır. Bu nedenle, yanlışlıkla elektrikli bir cihaza takılan PoE olmayan ekipman hasar görmez.
Midspan yapılandırması, PoE olmayan bir anahtarın değiştirilmesi istenmediğinde kullanılabilir ve yalnızca ağa, genellikle bir PoE enjektörüyle güç eklemeniz gerekir.
Ek olarak, PoE desteği olmayan normal ağ cihazlarını bir PoE ağına bağlamak için tasarlanmış ayırıcılar - cihazlar da vardır. Aynı kablo üzerinden gelen gücü ve verileri iki ayrı konektöre, RJ45 konektörüne ve güç konektörüne ayırırlar.
PoE enjektörü ve PoE ayırıcının eşleştirilmesi, PoE özellikli cihazlar olmadan geleneksel bir ağda Ethernet üzerinden güç iletmek için kullanılabilir.
PoE cihazları geriye dönük olarak uyumludur; daha güçlü 802.3bt güç kaynağı, önceki 802.3af ve 802.3at standartlarının PoE ve PoE+ tüketicileri için kullanılabilir.
İPUCU: Yardım: Kablo gereksinimleri
Cihazları PoE aracılığıyla bağlamak için kategori 5e veya üzeri çift bükümlü kabloyu kullanın.
İletkenler bakır kaplamalı değil bakır olmalı ve en az 0,5 mm (24 AWG) kalınlığında olmalıdır. İletkenlerdeki direnç 9,38 Ω/100 m'yi aşmamalıdır.
Bükümlü çift kablo üzerinden PoE gücü için maksimum mesafe, IEEE 802.3af/at standardında belirtildiği gibi 100 m ile sınırlıdır. Ancak pratikte genellikle 75 metreden uzun kabloların kullanılması önerilmez.
IEEE 802.3af (PoE) standardı, Tip A ve Tip B olarak adlandırılan iki bükümlü çift kablo iletimi yöntemi sağlar:
- A Tipi - Elektrik ve veri iletimi 1, 2, 3 ve 6 numaralı iletkenler üzerinden yapılır. 4, 5, 7 ve 8 numaralı iletkenler kullanılmaz.
- Tip B - güç kaynağı için 4, 5, 7 ve 8 numaralı çekirdekler kullanılır. Veriler 1, 2, 3 ve 6 numaralı kablolar üzerinden iletilir.
Tüm PoE tüketicileri ve ayırıcılar her iki türü de kullanabilir; güç kaynakları normalde yalnızca birini destekler.
IEEE 802.3at (PoE+) standardı yalnızca Tip B'yi kullanır. LAN'ınızda sekiz çekirdekli veya daha büyük bir kategori 5e kablo kullanıyorsanız, tüm PoE ekipmanları bu tiple çalışacağından PoE türü konusunda endişelenmenize gerek yoktur.
Aşağıdaki tablo 802.3af/at PoE standartlarının özelliklerini göstermektedir.
İPUCU: Not: PoE enjektörü olarak Orbiter/Voyager Pro erişim noktalarıyla uyumlu Keenetic PoE+ Adaptörümüzü (KN-4510) kullanmanızı öneririz.
Pasif PoE'yi destekleyen bir enjektör kullanmayın.
Pasif PoE veya Pasif 24 V adı verilen alternatif bir bağlantı yöntemi vardır. Bu, cihazları Ethernet üzerinden çalışmayan ekipmanlara bağlamak için kullanabileceğiniz bir ara adaptör kiti (enjektör ve ayırıcı) biçimindeki standart olmayan bir Ethernet Üzerinden Güç uygulamasıdır.
Pasif PoE, cihazın 802.3af/at spesifikasyonlarını karşılamadığı ve bağlandığında herhangi bir güç kontrolü yapmadığı veya voltaj anlaşmasını desteklemediği anlamına gelir; bu, pasif PoE gücü almak üzere tasarlanmamış herhangi bir ekipmana zarar verebilir.