Trafik sınıflandırma ve IntelliQoS

KeeneticOS 3.7'den itibaren güncellenen Trafik Sınıflandırma Motoru, IntelliQoS uygulamasının temelini oluşturmaktadır. Bu hizmet, 2.200'den fazla uygulamanın ve 470 uygulama katmanı protokolünün İnternet trafiğinin tanımlanmasına yardımcı olur. Uygulamalar arasında Slack, Google Meet, PUBG, GeForce Now, YouTube, WhatsApp, Telegram ve diğerleri yer alıyor; tanınan uygulama protokollerine örnek olarak FTP, MPEG, PlayStation Network, RDP, SIP, RTP, GRE, ISAKMP, IPsec, L2TP vb. verilebilir. IntelliQoS daha sonra trafik önceliklendirme kurallarını tanınan veri akışlarının kategori gruplarına uygulayabilir.

Desteklenen protokol ve uygulamalar:

List of applications and protocols supported by KeeneticOS 4.1.7

List of applications and protocols supported by KeeneticOS 4.2 Alpha 15

NOT: Önemli! IPv6 trafik sınıflandırması ve önceliklendirme desteği KeeneticOS 4.0'dan itibaren başlar.

Bu hizmetin işlevselliğine daha yakından bakalım.

Hizmeti etkinleştirmek için 'Trafik sınıflandırma motoru' sistem bileşenini yüklemelisiniz. Bunu, 'Bileşen seçenekleri' altındaki 'Genel sistem ayarları' sayfasında 'Bileşen seçenekleri'ne tıklayarak yapabilirsiniz.

NOT: Önemli! 'Trafik sınıflandırma motoru' bileşeni tamamen bağımsız olarak çalışır ve harici hizmetlere herhangi bir çağrı yapmaz.

Bileşen yüklendikten sonra web arayüzünde 'Ağlarım ve Wi-Fi' altında 'Trafik Sınıflandırması ve IntelliQoS' menü öğesi görünür.

Sistemin İnternet trafiğini analiz etmesine ve sınıflandırmasına izin vermek için hizmet anahtarını 'Etkin' konumuna çevirin.

Trafik sınıflandırma hizmeti etkinleştirildiğinde yönlendirici, yerel istemciler ve harici ağlar arasında geçen trafiği otomatik olarak analiz edecek, tespit edecek ve sınıflandıracaktır. Trafik sınıflandırma hizmetinin devre dışı bırakılması, ağ uygulamaları ve kategorilerinde toplanan verileri sıfırlar.

Analiz sürecinde elde edilen bilgiler 'Durum' bölümünün menü öğelerinde mevcuttur:

• Trafik monitörü;

• Uygulama trafiği analizörü.

NOT: Önemli! Keenetic yönlendiriciler varsayılan olarak internet trafiğini yönetmek için özel mekanizmalar olan hızlandırıcıları kullanır. MT7621 ve EN7512/13/16/28 yonga setlerini temel alan Keenetic modellerinde, Donanım Ağ Hızlandırıcı modülü, sınıflandırıcı hizmeti için iletilen verilere şeffaf erişim sağlayacak şekilde düzenlenemez. Bu, varsayılan modda kategoriler ve uygulamalar için doğru trafik sayımlarının uygulanamamasına yol açar ve bazı durumlarda IntelliQoS kullanılarak bireysel uygulama trafiğine öncelik verilmeyebilir.

Hero KN-1010/1011, Titan KN-1810, Skipper KN-1910, Hero 4G KN-2310, Speedster KN-3010, Hero DSL KN-2410, Peak DSL KN-2510 için, 'Yönetim' altında > 'Genel Ayarlar' > 'Performans seçenekleri'nde, eğer kategoriler ve uygulamalar için doğru trafik hesaplaması gerekiyorsa, donanım ağı hızlandırıcısını devre dışı bırakın.

Trafik hızlandırıcı modu değiştirildiğinde trafik geçmişi kaybolur.

Donanım ağı hızlandırıcısı kapatılırsa yalnızca yazılım ağı hızlandırıcısı çalışır durumda kalır. Bu, maksimum performansın yaklaşık yarı yarıya azalmasına neden olabilir.

Trafik monitörü

'Trafik Monitörü' menü öğesi, İnternet trafiği tüketimini uygulama kategorilerine ve bireysel uygulamalara göre seçilen ölçekte bir zaman çizelgesinde izlemek için ek bir seçenek sunar.

Uygulama trafiği analizörü

'Uygulama trafiği analizörü' menü öğesi, bir istemci cihaza veya uygulamaya göre sıralama modunu seçebilme özelliğiyle birlikte İnternet kanalı kullanımının mevcut tahsisini görüntüler.

Bu ekranda, aktif internet oturumu olan ana bilgisayarların bir listesi ve her ana bilgisayar için, son 3 dakikadaki gerçek zamanlı trafik hacmine sahip etkin uygulamaların bir listesi görüntülenir. Yalnızca şu anda trafiğe sahip olan etkin uygulamalar gösterilir. Bağlantılar kapatıldığı anda uygulama listeden kaldırılır.

Tanınan uygulama ve trafik miktarının yanı sıra uygulama kategorisi ve bunun için kullanılan iletim önceliği de IntelliQoS ayarlarına göre görüntülenir. Bu görünüm, uygulamaların tanındığını ve trafiğe öncelik verildiğini görmenizi sağlar.

IntelliQoS

'Trafik Sınıflandırması ve IntelliQoS' menü öğesi altında IntelliQoS işlevi, trafik önceliğini ağ uygulama kategorisi gruplarına otomatik olarak atar.

IntelliQoS, trafik sınıflandırma hizmetinin de etkinleştirilmesini gerektirir.

NOT: Önemli! IntelliQoS Önceliği yalnızca İstemci Listelerinde Hizmet Sınıfı (varsayılan) ayarlanmamış ev ağı istemcilerinin uygulama trafiğine uygulanacaktır. Hizmet sınıfı kümesine sahip istemciler için IntelliQoS sayfasındaki ayarlardan bağımsız olarak tüm uygulamalar bu sınıfı kullanacaktır.

Yerleşik trafik kategorizasyon sistemi, altı ana ağ trafiği grubunu ve ayrıca artık temelde oluşturulan 'Diğerleri' grubunu kullanır. Her grup, trafik işleme önceliği düzeylerinden birine karşılık gelebilir.

İPUCU: Not: IntelliQoS'ta 7 önceliklendirme düzeyi mevcuttur; daha yüksek bir sayı daha düşük bir önceliğe karşılık gelir. Varsayılan olarak trafik gruplarına aşağıdaki şekilde öncelik verilir:

➀. En Önemli

Grup: Arama ve konferans

Kategorileri içerir: IP Üzerinden Ses, Mesajlaşma, Mobil Veri, Konferans;

➁. Kritik

Grup: Oyun

Oyun kategorisini içerir;

➂. Yüksek

Grup: Video ve Ses akışı

Kategorileri içerir: Yayın Akışı, Sesli Eğlence, Multimedya Servis Sağlayıcıları;

➃. Orta-yüksek

Grup: Evden Çalışın ve Öğrenin

Kategorileri içerir: Tüneller, İşletme, E-ticaret, Uzaktan Yönetim, Posta, Veritabanları, Finans, Eğitim, Organizatörler ve Bilgi Yönetimi, Makineden Makineye ve Nesnelerin İnterneti (IoT);

➄. Orta

Grup: Web'de gezinme

Kategorileri içerir: Web, Sosyal Ağ, Haberler, Navigasyon, Cihaz Güvenliği, Kurumsal Hizmetler, Tarayıcılar;

➅. Normal (Varsayılan)

Grup: Diğer

Kategorileri içerir: Genel, Ağ Yönetimi, Eski, Endüstri, Şifrelenmiş, Reklam ve Analiz Hizmetleri, Sağlık ve Beden Eğitimi, Bulut CDN Hizmetleri, Seyahat ve Ulaşım, Kitaplar ve Dergiler, Silindi, Taşındı;

➆. Düşük

Grup: Dosya aktarma

Kategorileri içerir: Eşleme, Dosya Aktarımı, Sanal Barındırma, Uygulama Mağazaları ve İşletim Sistemi Güncellemeleri.

Bir örnek verelim.

Ev ağınızdaki tüm istemciler için oyunların önceliğini artırmak istediğinizi varsayalım.

1) Gerekli ana bilgisayarların, belirlenen hizmet sınıfına göre tüm trafiğin ayrı önceliklendirilmesini kullanmadığından emin olun.

2) 'Oyun' kategori grubunu fareyle listenin en üstüne sürükleyin, en yüksek önceliğe ➀ayarlayın ve 'Kaydet' düğmesine tıklayarak ayarı uygulayın.

3) 'Uygulama trafiği analizörü' menüsünde 'Pokemon Go' uygulama trafiğinin ('Oyun' kategorisi) 'Oyun' kategori grubu için seçilen önceliğe göre önceliklendirilmesini görebilirsiniz.